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August 16, 2010 

TO: Certifying Officers of the Alternate Benefit Program (ABP) 

FROM: Joseph Zisa, Manager 1, Fiscal Resources 
Division of Pensions and Benefits 

SUBJECT: ABP Contribution Limits under Chapter 31, P.L. 2010 

Chapter 31, P.L 2010, signed into law by Governor Christie and effective July 1, 2010, 
limits employer contributions to the Alternate Benefit Program (ABP) for higher education 
employees whose salary exceeds statutory maximum salary of Executive Branch 
department heads. 

Prior to this change, the employer contributed 8% of an ABP member’s base salary and 
the member contributed 5% toward the retirement savings plan.  Under the provisions of 
Chapter 31, the State will continue to contribute at a rate equal to 8% of the member's 
base salary except that the amount of the contribution may not exceed 8% of the 
maximum salary for State department officers as established by law.  Currently, N.J.S.A. 
52:14-15.107 sets the maximum annual salary of department officers at $141,000 per 
calendar year. 

The provisions of Chapter 31 apply as of July 1, 2010.  Please refer to the following 
questions and answers to help in implementing this change.   

QUESTIONS AND ANSWERS  
REGARDING CHAPTER 31, P.L. 2010 

1. Q: Will salaries be looked at on a calendar year or fiscal year basis?  

A. A calendar year basis, in the same way that limitations have been applied under 
IRC 401(a)(17) / 404(l) Annual Compensation limit. 

2. Q: Since calendar year salaries are being used, would salaries paid from January 1 
through June 30 be included in determining when an employee reaches the 
$141,000 limit for state employer matching contributions?  

A: Yes, if an employee has reached the accumulated base salary limit under this 
law of $141,000 for calendar year 2010 prior to the July 1, 2010 — effective date of 
this measure — no additional employer contributions are to be made toward that 
employee’s ABP retirement annuity after June 30, 2010 and no recovery of 
employer contributions for the excess is required.  If the limit of $141,000 is 
reached on or after July 1, 2010, the employer is to cease making employer 
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matching contributions under the ABP for compensation in excess of this limit.  If 
an employer is unable to institute this change to become effective for or on payrolls 
after July 1, 2010, the employer is responsible for correction of any excess 
contribution through the appropriate investment provider’s adjustment process. 

3. Q: For State Centralized Payroll and most State Colleges and Universities there was 
a regular payroll scheduled for July 9, 2010.  If an employee’s compensation 
received from January 1, 2010, exceeded the $141,000 limit prior to the first payroll 
following enactment of this legislation, will the cap need to be imposed on the July 9 
payroll?  

A: Yes, The employer’s liability is established on the payroll date and becomes 
payable to the member’s retirement annuity on that payroll date. Since the law’s 
effective date is July 1, 2010, any payroll made after June 30, 2010, must not 
include employer matching contributions for any compensation in excess of the 
limit. 

4. Q: Is the employee’s 5% mandatory contribution not capped at $141,000 in salary 
but rather the higher limits allowed under IRC 401(a)(17) / IRC 404(l) Annual 
Compensation limit, which for 2009 and 2010 is $245,000, or the higher amounts 
permitted for grandfathered employees under Chapter 113, P.L. 1997?  

A: Yes, employee contributions will continue to be taken at the rate of 5% of base 
salary beyond the $141,000 limit up to the higher of the IRC 401(a)(17) / IRC 404(l) 
Annual Compensation limit, which for 2009 and 2010 is $245,000, or the higher 
amounts permitted for grandfathered employees under Chapter 113, P.L. 1997, 
whichever applies. 

5. Q: Is the employer not permitted to make employer 8% matching contributions for 
any ABP member even if the contribution is funded through sources other than the 
State (i.e., federal grants, private endowments)?  

A: Yes, all employer contributions are limited to $141,000 as a result of this 
legislation. 

6. Q: Will this have any effect on the calculation of benefits under the ABP’s group life 
insurance benefit or Long-Term Disability benefit? 

A: No, the definition of base salary has not been changed by this revision and, 
since these benefits are calculated using base salary, there will be no change in 
how these benefits are calculated. 

7. Q: Are College President's included in the cap? 

A: Yes. The provisions of Chapter 31, P.L. 2010, apply to all employees in 
positions covered by the ABP. The revisions to N.J.S.A. 18A:66-174 limit 
“…payment of the employer contributions to the alternate benefit program at a rate 
equal to 8% of the employee's base salary…” to “…8% of the maximum salary for 
department officers…”  The revised statute makes no differentiation as to how 
employer contributions will be calculated for employees serving in different 
capacities.  Therefore, this limit is imposed on all employees who are members of 
the ABP. 
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8. Q: Does the wage cap impact the amount of Long Term Disability and Life 
Insurance? 

A: No. Chapter 31, P.L. 2010, did not change the administration of the group life 
insurance benefit or the long-term disability benefit available under the ABP.  

9. Q: If an employee changes employer during the calendar year, how does the new 
employer know the previous ABP compensation to ensure the annual limit is not 
exceeded? 

A: The Division is working toward a procedure that will allow for communication of 
year-to-date compensation from previous employment in these situations.  
Additional information concerning this process will be provided as it becomes 
available. 

10. Q: Should the employer recoup any 8% employer contribution made for 
compensation over $141,000 paid prior to July 1, 2010, from the investment carrier 
and return it to the State? 

A: No. If an employee has reached the $141,000 accumulated base salary limit 
prior to the July 1, 2010 effective date of Chapter 31, P.L. 2010, no additional 
employer contributions are to be made toward that employee’s ABP retirement 
annuity after June 30, 2010 and no recovery of employer contributions for the 
excess is required.   

11. Q: What happens if an employee exceeded the limit after July 1, 2010? 

A: If the limit of $141,000 is reached on or after July 1, 2010, the employer is to 
cease making employer matching contributions under the ABP for compensation in 
excess of this limit.  If an employer is unable to institute this change to affect 
payrolls after July 1, 2010, the employer is responsible for correction of any excess 
contribution through the appropriate investment provider’s adjustment process. 

12. Q: Can the employer submit contributions for an ABP member in excess of the limit 
imposed by Chapter 31, P.L. 2010, without seeking reimbursement from the State? 

A: No. Chapter 31, P.L. 2010, has changed the formula used calculate the 
employer contribution for ABP members effective July 1, 2010. Employer 
contributions above that limit are not authorized under the ABP. 

13. Q: If an employer wanted to contribute (with non-state funds) the dollar equivalent of 
the 8% match over $141,000 to a non-ABP retirement account, such as a non-State 
403b plan, would that be an option permissible under the law? 

A: The Division is not aware of any prohibition that would prevent a college or 
university from establishing a program other than the ABP for employer 
contributions covering a specific group of employees. However, the employer 
should consider consulting with its legal advisor before implementing any such 
program.  

ADDITIONAL INFORMATION 

If you have additional questions regarding Chapter 31, or any of the information provided 
in this letter, contact the Division’s Office of Client Services at (609) 292-7524, or e-mail 
the Division at: pensions.nj@treas.state.nj.us 


